
Blog kunststofvloeren
Kunststofvloeren
Keuring en richtlijnen
ProNed applicatieteams hebben een ruime ervaring met het aanbrengen van diverse kunststofsystemen op vloeren. De oersterke, hygiënische, slijtvaste en extreem sterke kunststofvloeren worden door ProNed gelegd voor opdrachtgevers uit diverse segmenten, in de civiele, industriële of openbare gebouwen, in fabriekshallen, laboratoria en showrooms.
Naast het plaatsen van kunststofvloeren kan ProNed u ook adviseren bij plannen van periodiek onderhoud en inspectie. Wanneer een keuring door een erkende inspectie-instelling wordt uitgevoerd (deze verplichte keuring kan opgenomen zijn in een omgevingsvergunning), moet hierna een inspectierapport opgesteld waarin de Verklaring Vloeistofdichte Voorziening opgenomen is.
ProNed werkt samen met diverse keuringsinstanties en kan u in het traject behulpzaam zijn.
Voorbereiding en voorbehandeling voor het leggen van kunststofvloeren
Voor het plaatsen van kunststofvloeren is een voorbehandeling van de bestaande vloer of ondergrond nodig. De ondergrond moet schoon, stof- en vetvrij zijn, oude vervuilingen moeten worden verwijderd. Het kan stofvrij en schoon gestraald worden of men kan kiezen voor het schuren van de bestaande vloer om alle oneffenheden te verwijderen. Daarnaast is het mogelijk om te kiezen voor een voorbewerking met primer, waardoor de volgende lagen (nog) beter hechten.
De applicatie van de kunststofvloeren is afhankelijk van de situatie en dat geldt ook voor de materialen die de applicateurs gebruiken. ProNed adviseert u bij het kiezen van de voor uw situatie meest geschikte oplossing.
Welke soorten kunststofvloeren zijn er?
Alle kunststofvloeren zijn extreem sterk, slijtvast, hygiënisch, naadloos aan te brengen, chemicaliën en zuren bestendig, makkelijk te onderhouden en geschikt om hoge gewichten te dragen. De meeste kunststof vloeren kunnen door een speciale behandeling anti-slip gemaakt worden. Vooral voor bedrijfsvloeren in de ruimtes waar veel met water of chemische stoffen gewerkt wordt, zijn de anti-slip eigenschappen belangrijk.
Epoxy giet-, troffel- en coatingvloeren
Welke epoxy vloer u kiest wordt mede bepaald door uw verwachtingen en door de mate waarin de vloer wordt belast, van matig tot zeer intensief.
Een epoxy gietvloer kan hoge gewichten van de machines in een fabriekshal of een autobedrijf moeiteloos dragen en behoudt te allen tijde een smetteloos en strak uiterlijk. Epoxy gietvloeren zijn hard en niet flexibel, voor het plaatsen is er derhalve een stabiele en goed voorbereide ondergrond nodig om het eventueel scheuren tegen te gaan.
Epoxy gietvloeren zijn bestand tegen chemicaliën en zuren, slijtvast en vloeistofdicht.
Epoxy gietvloer is de dikste vloer in de uitgebreide epoxy vloeren familie. De epoxy gietvloer kan van 2 tot drie millimeter dik zijn, bestaat uit twee lagen en is na het uitharden buitengewoon sterk.
Epoxy coatingvloer is een vloer met een dikte van ca. 1 millimeter, naadloos en sterk. Ook deze epoxy vloer is bestand tegen het hoge gewicht van diverse objecten of materialen en volledig vloeistofdicht. Op een na is dit de meest dunne epoxy vloer.
Watergedragen epoxy coating vloer is de dunste van de epoxy vloeren, met een maximale dikte onder de een millimeter, naadloos aan te brengen en volledig vloeistofdicht. Door het watergedragen systeem kan het eventuele vocht dat zich onder de vloer bevindt snel verdampen en blijft zich dus niet ophopen onder de vloer.
Watergedragen epoxy coating is anti-allergeen, slijtvast, zeer sterk en leverbaar in vele kleuren.
Epoxy troffelvloer bestaat uit een basis van fijngemalen grind dat overgoten wordt door epoxyhars coating. Dit is een zeer decoratieve soort vloer dat het meest geschikt is voor het gebruik binnenshuis. Als basislaag kunnen diverse decoratieve elementen gebruikt worden, van glitters tot terrazzo effecten en complete kunstwerken. Een epoxy troffelvloer is enorm decoratief en sterk, vergt praktisch geen onderhoud en gaat jaren mee zonder krassen en slijtage problemen. Slechts eens in de ca. 10 jaar heeft een epoxy troffelvloer een onderhoudsbeurt nodig.
Polyurethaan (PU) giet- of coatingvloeren
Beide lijken sterk op elkaar met dat verschil dat de PU coatingvloer bedoeld is voor het plaatsen buiten. Deze vloer is uitstekend bestand tegen welke weersinvloeden dan ook en UV- straling bestendig. PU coatingvloeren zijn licht elastisch, zullen dus kleine onvolkomenheden in de ondergrond zonder scheuren verdragen.
PU vloeren zijn vrij eenvoudig te plaatsen, zijn zeer sterk en hebben een lange levensduur.
PMMA (polymethylmethacrylaat) vloeren zijn harsvloeren met een strak uiterlijk vergelijkbaar met epoxy- en PU vloeren. Het grote verschil tussen deze vloeren en een PMMA vloer is de extreem korte droogtijd. Een PMMA vloer heeft na het aanbrengen slechts twee uur nodig om te drogen. Dit kan van groot belang zijn wanneer de vloer wordt toegepast in fabriekshallen of andere productieruimtes waardoor de werkzaamheden en processen voor maar een zeer korte tijd stilgelegd moeten worden. Dit betekent een aanzienlijke kostenbesparing voor de opdrachtgever. Daarnaast kan een PMMA vloer zonder problemen over de bestaande vloer gelegd worden. Ook dit is kosten en arbeidstijd besparend.
Zoals alle bovengenoemde kunststofvloeren zijn ook de PMMA vloeren zeer eenvoudig te reinigen, vloeistofdicht en hygiënisch.
ESD (Electro Static Discharge) vloeren maken het onmogelijk dat de statische ontlading via de vloer of machines naar mensen wordt overgedragen. ESD vloeren worden vaak gebruikt in machinekamers, computerruimtes en ruimtes met een hoog ESD risico.
Anti-slip vloeren
Een anti-slip kunststofvloer is veilig in het gebruik op de plaatsen waar gewerkt wordt met water en chemische middelen of waar de kans op condensvorming en temperatuurverschillen groot zijn, de koelruimtes en ruimten waar levensmiddelen verwerkt en verpakt worden. Bij anti-slip vloeren zijn de bestaande vloeren voorzien van een extra laag anti-slip vloeistof of coating. Na het aanbrengen worden de vloeren geborsteld om het stroef te maken. Met een speciale anti-slip meter is het mogelijk om nauwkeurig de juiste mate van stroefheid te meten en te bepalen. Wanneer het gewenste resultaat bereikt is, wordt de vloer afgewerkt met een speciale vloeistof. Hierna is de vloer volledig anti-slip.