Bescherming tegen wildplakken
Wildplakken gebeurt in iedere gemeente en plaats en zie je overal. Stickers, posters en affiches worden vaak zonder toestemming geplakt. Het is een eenvoudig en goedkoop promotiemateriaal. Wildplak heeft een negatieve invloed op het straatbeeld heeft en gemeentes zijn daarom nogal streng in hun anti-wildplakbeleid. De oplossing? Bescherm objecten met een anti wildplak coating.
Onder andere de Gemeente Amsterdam schakelt ons regelmatig in om wildplakken te verwijderen én om een anti wildplak coating aan te brengen zoals op en rondom ‘De Wallen’.
Wat is wildplak?
Het komt steeds vaker voor dat objecten illegaal volgeplakt worden met posters, affiches stickers of andere bekladding. Dit wordt wildplakken genoemd. Omdat wildplak het straatbeeld negatief beïnvloedt, voeren vele gemeentes een streng anti-wildplakbeleid. Populaire wildplakspots worden wekelijks gecheckt. Denk hierbij aan objecten als;
- Verkeersborden
- Verkeerslichten
- Verkeersregelkasten
- Electrakasten
- Lantaarnpalen
- Glasbakken
- Straatmeubilair
Hoe gaan we wildplak tegen?
Anti-aanplak kunnen we tegengaan door middel van een coating. Door een ondergrond te behandelen met de coating, hechten posters, affiches en stickers niet tot nauwelijks aan de ondergrond. We kunnen de coating aanbrengen op locatie of bij ons in de werkplaats onder geconditioneerde omstandigheden.
Om te demonstreren hoe zo’n anti wildplak coating werkt hebben we hier een filmpje van opgenomen: ProNed beschermt tegen wildplak.
Wat is een anti-wildplak coating?
Een anti-wildplak coating maakt objecten minder gevoelig voor vandalisme. Wanneer de coating is aangebracht, hechten posters en stickers niet tot nauwelijks aan de ondergrond waardoor dit wildplakkers demotiveert. Mooi meegenomen: de coatings die ProNed gebruikt heeft ook anti-graffiti eigenschappen. De coating vereenvoudigt het verwijderen van eventuele aanplak en graffiti en is daardoor kostenbesparend.
Meer lezen over het verwijderen van wildplak?
Soorten coatings
Wij werken met twee soorten coatings: boomschorsstructuur en granol-structuur. Het verschil is de afwerking. De coating met een boomschorsstructuur heeft een robuustere afwerking, de granol-structuur een gladde afwerking. Beide zijn geschikt voor vele soorten ondergronden. Zo kan de coating onder andere worden aangebracht op kunststof, metaal, beton en geschilderde ondergronden. De coating is leverbaar in alle RAL en NCS kleuren.
Eigenschappen
- Anti-graffiti eigenschappen
- weersbestendig
- Ontmoedigt wild-plakkers
- Bespaart op onderhoudskosten
- Minder vandalismegevoelig
- Geschikt voor vele soorten ondergronden
- Duurzame, permanente coating met een lange levensduur
Hoe wordt een anti-wildplak of anti-aanplak coating aangebracht?
Voordat een anti wildplak coating kan worden aangebracht, worden eerst eventuele stickers en posters verwijderd en wordt de ondergrond zorgvuldig gereinigd. Indien nodig zullen onze vakmensen de ondergrond vervolgens opschuren. Daarna kan de anti wildplak coating worden aangebracht. Dit doen we met een roller of spuitapparatuur. Na drogen is de ondergrond beschermd tegen wildplak en graffiti.